Istoric

Vila Sfetea- acum, Vila Ursu

             Conştient de frumuseţea peisajului, de însemnătatea istorică şi culturală a mănăstirii Tismana, George Sfetea a căutat să fructifice vila construită imediat după cumpărarea lotului b 63 în anul 1901. În fiecare vară, cu prilejul mării sărbători din 15 august, o mulţime de vizitatori veneau să respire un aer mai curat: unii dintre ei căutau linişte desăvârşită, iar alţii, cu deosebită cultură, stabileau aici loc de întâlnire, purtau aici discuţii cu privire la realizarea idealului naţional sau pe teme literare. În mijlocul lor era tot timpul poetul George Coşbuc, cumnatul familiei Sfetea, care se află aici mai în fiecare vară.

Raul Tismana se numea în vechime râul Dorna și era locul preferat pentru plimbări al poetului George Coșbuc, care-și petrecea vara la Vila Sfetea (actualmente Vila Ursu).

Discuțiile privind înființarea revistei Samanatorul, s-au desfășurat la Vila Sfetea de la Tismana și au participat:

  • Gazda, renumitul librar George Sfetea, cumnatul poetului George Coșbuc (ținând pe sora sa mai mică, Elena Sfetea).
  • Alexandru Vlăhuță, prezent la Tismana în vara acelui an în vizită de documentare pentru “România Pitorească]]”, lucrare care va apărea în toamna anului 1901.
  • George Coșbuc, interesat de a se angaja în „Administrația Casei Școalelor” și de demararea de către Spiru Haret a programului înființării și funcționării „cercurilor culturale de la orașe și sate”.

Pe George Coşbuc l-au ademenit intotdeuna plaiurile gorjenesti. Aici a avut prieteni la care venea deseori în vizită, în special la Tismana, unde poposea în fiecare an la Vila Sfetea. Locul pe care se afla Vila Ursu ( fosta Vila Sfetea) a fost a sotiei lui George Cosbuc, aici el traduce „Divina comedie” a lui Dante Alighieri şi tot aici scrie comentariile la această frumoasă operă. Aici poartă discuţii pe marginea ei cu profesorul Ramiro Ortiz în 1915. Au trecut anii iar Vila Sfetea a ramas un loc uitat de lume, minunata constructie a inceput sa isi piarda din maretie, iar zidurile acesteia au inceput sa pice unul cate unul.

In anul 2001, Vila Sfetea a fost complet reconditionata, iar aceasta a devenit Vila Ursu. Pe o placă memorială se confirmă că aici, în această vilă, George Coşbuc a tradus „Divina Comedie” a lui Dante Aligheri.

Vila Ursu, este locul ideal de popas pentru turistii aflati in vizita la Manastirea Tismana.

Va asteptam cu drag!

Informatii sustrase din urmatoarele surse:

http://topesti.trei.ro/; http://wikipedia.org; http://tismana.ro